21 Temmuz 2020 Salı

BİTLİS MİŞEVŞİ


müşevşi. bitlis'e özgü bir mercimek çorbası. öğütülmüş* buğday, öğütülmüş mercimek, acı biber ve kavurma ile de yapılabilir. özünde basit, sade bir çorba. blenderden geçirme yok, soğanları iri iri konurmuş. yapılışı:

kırmızı mercimek bol suda yıkanır. bolca soğan iri iri doğranır. zeytin yağında -sıvı yağ eklenmiş tereyağ özgünü olabilir- soğan kavrulup, içine mercimek konur. istenirse domates veya biber salçası eklenir. içine kaynamış su konup özleninceye kadar uzun süre pişirilir. üstüne tereyağlı kırmızı biner sosu eklenebilir.


Bitlis yöremize ait harika bir çorba tarifliyle karşınızdayız.
İçeriği oldukça zengin olan tarifimize daha fazla gecikmeden başlayalım.
 Malzemeler
1,5 çay bardağı kırmızı mercimek 1 çay bardağı pirinç 1 soğan 2 yeşil biber 1 domates (veya 1 tatlı kaşığı domates salçası) Tuz üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı 1 tath kaşığı kuru nane
Yapılışı
1- Mercimek ve pirinci yıkayıp süzün. Soğanı irice, biber ve domatesi küçük küçük doğrayın.
 2- Üzerine 6 su bardağı soğuk su ilave edin. Tuzunu serpin. Tüm malzeme yumuşayıp birbiri ile harmanlanana dek pişirin.
 3- Suyu azalıp çok koyu bir kıvam alırsa sıcak su ekleyebilirsiniz.
 4- En son küçük bir tavada tereyağını eritin. Naneyi katıp hemen ateşten alın. Naneli yağı da çorbaya katıp karıştırın.
 5- Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK TARİF Eser Sahibi:  Jerry James Stone Yazıldığı:  2 Ocak 2019 Kategori Snac...