
Mercimek Dondurması (Antalya Mezesi) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 bardak kırmızı mercimek
- 1 bardak pirinç
- 2 büyük soğan(piyazlık doğranmış)
- 1 baş sarımsak yaklaşık 8, 9 diş (ezilmiş)
- 4 tatlı kaşığı kimyon
- Sıvı yağ (yaklaşık yarım çay bardağı)
- 3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Tuz
- Karabiber
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 adet limon suyu
Mercimek Dondurması (Antalya Mezesi) Tarifi Yapılışı
Annemin tariflerini düşünce aklıma direk mercimek dondurması geldi. Soframızın özellikle günlerde vazgeçilmezidir. Antalya mezesi olarak bilinir, mercimek köftesi seviyorsanız bu tarife bayılacaksınız.
Yapılışı:
Mercimek ve pirinçleri yıkayıp bir tencereye koyun, üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın. Pişerken içine çok az zeytinyağı da koyabilirsiniz. Tuz, karabiber, limonsuyu ve bir tatlı kaşığı kimyon ilave edip lapa kıvam elde edene kadar haşlayın. Su ekleme yapabilirsiniz. Bu sırada sıvı yağı tavaya alıp soğanları ve dövülmüş sarımsağı ekleyip kavurun üzerine kimyon toz kırmızı biber ve pul biberi de ekleyip ocaktan alın. Lapa kıvama gelen mercimeği kaplara boşaltın ve üzerini düzeltip soğanlı sosu üzerine yayın. İlk sıcağı gittikten sonra dolaba koyup yaklaşıp 3, 4 saat soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. İçindeki limon ve baharatlar tamamen sizin zevkinize kalmış servis sırasında yanında kuru soğan ve limonla servis etmenizi öneririm. Afiyet olsun.
Mercimek Dondurması (Antalya)
2 su bardağı kırmızı mercimek
½ su bardağı pirinç
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
¼ su bardağı zeytinyağı
3 iri soğan
6 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Mercimek ve pirinci ayıkla, yıka, tencereye koy, su ilave et, kapak ört, hafif ateşte koyulaşıncaya kadar pişir. Tuz at, beş dakika daha kaynat, bir tepsiye dök. Ayrı bir tavaya zeytinyağını koy. Halka doğranmış soğanları, dövülmüş sarımsakları ilave et, kavur. Baharatları, tuzu at, mercimeklerin üzerine yay. Soğuk olarak servise al
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder