Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, fırın ve lokanta işletmeciliği yapan Abdurrahim Gülen'in hazırladığı ekmek arası çorba ilgi gördü.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, fırın ve lokanta işletmeciliği yapan Abdurrahim Gülen'in hazırladığı ekmek arası çorba ilgi gördü. Mercimek ve kelle paça çorbalarını kendi hazırladığı ekmeğin arasında servis eden Gülen, yeni uygulamanın tuttuğunu söyledi.
İlçede 15 yıldan bu yana fırın işletmeciliği yapan 48 yaşındaki Abdurrahim Gülen, 10 yıl önce lokanta işletmeciliğine de başladı. Önceleri çorbayı kasede servis eden Gülen, daha sonra ekmek arası çorba servisi yapmaya başladı. Gülen'in uygulaması halkın büyük beğenisini kazandı. Ekmek arası çorbayı yiyenler de beğendiklerini anlattı.
Gülen, "2003'den beri ekmek ve unlu mamuller işiyle uğraşıyorum. Yaklaşık 10 yıldan beride restoran işine başladık. Pide, lahmacun ve pizza çeşitleri çıkarıyoruz. İlk zamanlar çorbayı kasede veriyorduk. Son zamanlarda biz çorbayı ekmeğin içinde verelim diye düşündük. Değişik bir şey olsun dedik. Bu bizim avantajımıza oldu. Daha önceden bizim baba mesleği ekmekçilik olduğundan unlu mamuller işinden iyi anlıyoruz. İlk denemelerimizde çorba ekmeğin içinden sızdı. Daha farklı bir şekilde.hamur yoğurduk. Bir kaç denemeden sonra uygun ekmeği yapmayı başardık. Müşterilerimize çorbayı kase içinde değil de ekmeğin içinde sunmaya başladık. Buda müşterilerimizin çok hoşuna gitti. Değişik bir sunum oldu. Bundan sonraki bütün servislerimizi ekmek içinde çorba olarak sunmaya başladık. Müşterilerimiz gayet memnun. Çorba çeşitlerimiz olarak mercimek çorbası, kelle paça var. Mercimek çorbası 5 lira, kelle paça çorbasını da 9 liradan veriyoruz" dedi.
Müşterilerden Gül Ketres,"İlk defa geliyorum. Ekmeğin içinde mercimek çorbasını ilk defa tattım. Muhteşem. Gelen herkesin denemesini tavsiye ederim" dedi. Hatice Bıyık'da, "İlk defa yiyorum. Hani ekmeğin içinde çorba çok lezzetliydi. Herkesin yemesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
1.5 su bardağı tam bugday unu
1.5 su bardağı çavdar unu
1.5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 çorba kaşıgı tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı yeşil mercimek
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı un ve aynı ölçüde tereyağı
İstege göre nane
Önce ekmeği için unları bir kaseye alın. Kuru maya, tuz ve su ilave ederek kulak memesinden daha sert bir hamur hazırlayın. Hamura yuvarlak bir ekmek şekli verin. Üzerine biraz sıvıyağ sürüp 1 saat tepsi mayası gelmesini bekleyin. Bu arada çorba için tencereye sıvıyağı, soğan ve sarımsağı alıp soteleyin. Üzerine tereyağını ve unu alın. Daha sonra salçalarını ilave edin. Daha önceden sıcak suda bekletilmiş mercimekleri tuz ve baharatları ilave edip su koyarak pişmeye bırakın. Ekmek mayalanınca 180 derecelik fırında pişirin. Pişen ekmeğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kapağını kesip içini boşaltın. İçine çorbanızı koyun. Kapağını kapatarak soğutmadan servis yapın.
Ekmek Çanağında Mercimek Çorbası
1.5 su bardağı tam bugday unu
1.5 su bardağı çavdar unu
1.5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 çorba kaşıgı tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı yeşil mercimek
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı un ve aynı ölçüde tereyağı
İstege göre nane
Önce ekmeği için unları bir kaseye alın. Kuru maya, tuz ve su ilave ederek kulak memesinden daha sert bir hamur hazırlayın. Hamura yuvarlak bir ekmek şekli verin. Üzerine biraz sıvıyağ sürüp 1 saat tepsi mayası gelmesini bekleyin. Bu arada çorba için tencereye sıvıyağı, soğan ve sarımsağı alıp soteleyin. Üzerine tereyağını ve unu alın. Daha sonra salçalarını ilave edin. Daha önceden sıcak suda bekletilmiş mercimekleri tuz ve baharatları ilave edip su koyarak pişmeye bırakın. Ekmek mayalanınca 180 derecelik fırında pişirin. Pişen ekmeğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kapağını kesip içini boşaltın. İçine çorbanızı koyun. Kapağını kapatarak soğutmadan servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder