22 Temmuz 2020 Çarşamba

ADIYAMAN MERCİMEKLİ AŞ

MERCİMEKLİ AŞ (Adıyaman)

Malzemeler:
Bir su bardağı siyah (bütün) mercimek
iki su bardağı bulgur
dört su bardağı su
tuz
ortaboy 1 baş soğan
yağ.

Yapılışı:
Mercimek suda haşlandıktan sonra tuz ve bulgur ilave edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Daha sonra çok küçük şekilde doğranmış soğanlar tereyağı veya sıvı yağla birlikte bir tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. Pişmiş olan pilava ilave edilerek servis yapılır.
Evlerde yapılan yufka ekmek (ıslatılarak) ve yanında yeşilsoğan, turp, biber turşusu (Basma isot) sarımsak ve ayranla yenilebilir.Yörenin Samsat ilçesi ve ova köylerinde(Bu yöre Bêzik ve kolî olarak tabir edilir) Yağda kavrulmuş soğan yerine pişen mercimekten alınan az miktarda suya dövülmüş sarımsak konarak mercimekli pilava ilave edilir.
Adıyamanda karamelize edilmiş soğanla servis edilir mercimekli aş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK TARİF Eser Sahibi:  Jerry James Stone Yazıldığı:  2 Ocak 2019 Kategori Snac...