Arkeobotanik Açıdan Mercimek
Mercimek dünyanın en eski kültüre alınan bitkilerinden biridir.
Yapılan arkeobotanik
çalışmalar mercimeğin siyez/kaplıca (Triticum monococcum), kavılca/gernik (Triticum
dicoccon), arpa (Hordeum vulgare) ve bezelye (Pisum sativum) ile yaklaşık olarak aynı
dönemde kültüre alındığını göstermektedir
Hatta dünyada tarımın
mercimeğinde içinde bulunduğu bu tarım ürünleriyle başladığı da ifade edilmektedir
Neolitik’te tarımın başladığı ilk merkez ise Yakın Doğu olarak
ifade edilen ve Münbit Hilal’i de kapsayan sahadır.
Özellikle son yıllarda büyük ilerleme
kaydeden arkeobotanik çalışmalarla mercimeğin binlerce yıllık geçmişinde kayda değer
ilerlemeler yaşanmıştır.
Yapılan çalışmalar mercimeğin günümüzden 10500 yıl önce insanlar tarafından
kullanıldığını, fakat bu kullanımın yabani türlerin toplanıp tüketilmesinden ibaret
olduğunu göstermiştir
M.Ö. 10500 ila 9000’e ait kömürleşmiş
mercimek kalıntılarına Suriye (Mureybit)’deki çalışmalar sonucunda ulaşılmıştır
Söz konusu tarihler medeniyet tarihimizde ilk olarak gıda
birikiminin yapılmaya başladığı Orta Taş Çağı (Mezolitik Dönem M.Ö. 10000 –
8000)’na denk gelmektedir.
Fakat arkeobotanik alanındaki çalışmalar ile bu konuda her
geçen gün farklı lokasyonlardan yeni bilgiler elde edilmektedir.
Son olarak karbon
analizleri ışığında M.Ö. 11000’e tarihlenen Yunanistan’ın Mora Yarımadasındaki
Franchthi Mağarası’nda mercimek kalıntıları bulunmuştur
Mevcut bilgiler dahilinde en eski mercimek kalıntıları bunlardır.
Ortadoğu’da M.Ö. 8500
ila 8000’lerde mercimek tarımının yapılmakta olduğu, Mureybit (Suriye)’te M.Ö. 8500
– 7500, Türkiye’de ise M.Ö. 7000 – 5000’e, İsrail’in kuzeyindeki arkeolojik sit alanında
M.Ö. 6800’e tarihlenen izler bulunmuştur
Mercimek kültürünün başlamasının ardından söz konusu faaliyet Trakya üzerinden
batıya ve Tuna Nehri boyunca Avrupa içlerine doğru yayılış göstermiştir.
Mercimeğin
bu yayılışında Lidyalılar, Misyalılar ve Paflagonyalılar (Paphlagonia) da etkili olmuş ve
kültürü geniş bir coğrafyaya yayılmıştır.
Antik Yunan’da M.Ö. 8000, Almanya, Fransa,
İspanya ve Tuna Nehri boyunca diğer yerleşmelerde M.Ö. 5000 ila 3000, doğuda
Hindistan’da ise M.Ö. 4000 – 3000’lerde mercimek kültürü yapılmaya başlanmıştı
Mercimek kültürünün Asya içlerine yayılışı ise yine Anadolu’dan
Kafkasya üzerinden gerçekleşmiştir.
Yapılan çalışmalar burada kültürünün çok daha
sonra yayıldığını ortaya koymakta olup en eski buluntulara Harappa (Pakistan’ın Pencap
Eyaleti’nde)’da M.Ö. 3300 – 1300’lerde rastlanmıştır
Her ne kadar gen kaynağı içerisinde Mısır da bulunuyor olsa da ne yazık ki
en eski arkeobotanik buluntular M.Ö. 3000’lere dayanmaktadır.
Mercimek kültürünün
çok daha eskilere dayandığı tahmin edilmekle beraber Nil nehrindeki taşkınların
mercimek kalıntılarını süpürdüğü düşünülmektedir.
Kesin verilerden hareketle M.Ö.
3000’lerden beri Mısır’da kullanıldığı bilinen mercimekle ilgili Antik Yunanlı yazar
Athenaeus, İskenderiye’deki türlü mercimek yemeklerinden bahsetmektedir
Mercimek, Antik Mısır’da oldukça önemli ve özel bir yere sahip olup III.
Ramses (M.Ö. 1186 – 1155) dönemine ait bir freskte mercimekle yapılan bir çorba tarifi
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Hasebiyle Türkiye’de Mercimek
(Lens culinaris Medik) Yetiştiriciliği 1671
betimlenmektedir (Özdemir, 2002: 74).
Ayrıca Frigya’nın başkenti Gordion’da bulunan
kalıntılar (M.Ö. 2500) mercimeğin zenginlerin akşam yemeği arasında yer aldığını
göstermiştir
Mercimek kalıntıları yanı sıra geçmişi bu denli gerilere uzanan bir kültür bitkisiyle
ilgili olarak çok sayıda arkeolojik belge de bulunmaktadır.
Mercimek, Mısırlılar,
Yunanlılar ve Romalılarda insan ve hayvan beslenmesinde değerli bir ürün olarak
popüler olmuş ve toplum hayatında bakladan sonra ikinci ürün olarak yer almıştır
Antik Yunan’da M.Ö. 2400’lerde
mercimek unundan ekmek yapıldığı tespit edilmiştir
Roma
İmparatorluğu Dönemi’nde Columella (M.S. 4 – 70), mercimeğin çok değerli bir insan
besini olmasının yanı sıra hayvan beslemede de bir o kadar yararlı bir bitki olduğunu
yazmıştır
Türkiye, gerek gen kaynağı olması gerekse mercimeğin ilk olarak kültüre alındığı
sahanın (Münbit/Bereketli Hilal) bir parçası olması açısından önemli bir konumda yer
almaktadır. Türkiye’deki çalışmalar kapsamında ise ilk olarak Truva’daki kazılarda
Heinrich Schliemann tarafından arpa, nohut ve mercimek taneleri bulunmuştur
Daha sonraları Karaman/Alaçatı (Eski adı Can Hasan),
Burdur/Hacılar Köyü, Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Sesverenpınar’da M.Ö. 9000
ila 6000’ler arasında muhtelif yaşlarda yabani türlere ait (Lens orientalis) kömürleşmiş
kalıntılar bulunmuştur.
Daha yakın tarihlerde ise mercimek kronolojisine bakıldığında, mercimek
Amerika’ya ilk olarak İspanyollar tarafından 1500’lerde Şili’ye getirilerek yetiştirilmeye
başlanmıştır.
İlerleyen zamanlarda ise Arjantin ve Meksika’ya yayılmıştır (
Yeni Dünya’da ticari anlamda geniş ölçekte mercimek yetiştiriciliği
ise çok daha yakın tarihlerde başlamış olup A.B.D.’de 1916’da, Kanada’da 1969’da ve
Avustralya’da ise 1994’te mercimek ticari anlamda yetiştirilmeye başlanmıştır
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK
GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK TARİF Eser Sahibi: Jerry James Stone Yazıldığı: 2 Ocak 2019 Kategori Snac...

-
Püşürük çorbası ya da püşürük aşı Van mutfağına ait nefis bir çorba. En temel iki malzemesi yeşil mercimek ve et olan bu çorba tam bir prot...
-
Arkeobotanik Açıdan Mercimek Mercimek dünyanın en eski kültüre alınan bitkilerinden biridir. Yapılan arkeobotanik çalışmalar mercimeği...
-
İrinti** Çorbası (Konya, Malatya): Nohut, fasulye, siyah mercimek birlikte haşlanır. Bulgurun irisi ilave edilir. Tavaya yağ koyulup, un kav...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder