22 Temmuz 2020 Çarşamba

ANTAKYA MERCİMEKLİ AŞ


Malzemeler:
• 1 su bardağı bulgur
• Yarım su bardağı yeşil mercimek
• 2 bardak su
• 2 orta boy soğan
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber

Yapılışı:
Mercimekler ayıklanıp yıkanır ve taneleri diri kalacak şekilde haşlanır. Suyu dökülür; çünkü hem gaz yapar hem de rengi oldukça siyahtır. Ayrı bir tancerede su kaynatılır. Bulgur, mercimek ve tuz ilavesiyle suyu çekilinceye kadar pişirilir. Soğanlar küçük küçük doğranır ve bir tavada zeytinyağı ile kavrulur. Tenceredeki pişmiş bulgur pilavının üzerine dökülür. Karıştırılır ve karabileri serpilerek dinlenmeye bırakılır. 


Soğuk iken daha lezzetlidir. Biber turşusu ile çok güzel uyum sağlar.

Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak


1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 su bardağı bulgur
1 büyük soğan
1/2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su

Mercimek yıkandıktan sonra taneleri diri kalacak şekilde haşlanır. Suyun fazlası dökülerek tencerede iki bardak kadarı bırakılır. Kaynarken, bulgur içine atılır. Suyu çekinceye kadar pişiriIir. Soğanlar ay şeklinde doğranıp, ayrı bir kapta zeytinyağında kızartıldıktan sonra, pişmiş aşın üzerine dökülerek 3 dk. bekledikten sonra karıştırılır ve sıcak servis edilir.


Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN


1,5 su bardağı iri bulgur
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Yeşil Mercimekler yıkandıktan sonra taneleri erimeyecek kadar haşlanır. Suyunun birazı süzülür. Bulgur ve mercimek tencere karıştırılarak yeteri kadar sıcak su eklenir, tuz serpilerek pişirilir. Suyunu çektikten sonra dinlenmeye bırakılır. Soğanlar çok ince doğranır ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Pilavın üzerine dökülerek karıştırılır. Piş.. kten sonra bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK TARİF Eser Sahibi:  Jerry James Stone Yazıldığı:  2 Ocak 2019 Kategori Snac...