22 Temmuz 2020 Çarşamba

ANTAKYA MAHLUTA ÇORBASI

Mahluta Çorbası - Nefis Yemek Tarifleri

Mahluta Çorbası Tarifi

HazırlamaPişirmeServis
5 dakika25 dakika6 Kişilik

Mahluta Çorbası İçin Malzemeler :

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, kırmızı pulbiber, kimyon
  • 8 su bardağı su

Mahluta Çorbası Nasıl Yapılır?

Mahluta Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun.
Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin.
Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 2/12Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 3/12
Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın. Çorbanın suyu kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. Mercimek ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer tarafta orta boy bir tava içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Üzerine 1 adet ince ince doğranmış kuru soğanı ekleyip, yumuşayana kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanların üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı domates salçası koyun.
Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 4/12Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 5/12
Sürekli karıştırarak, 1 dakika kavurun. Son olarak karışım içine damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber ve kimyon ekleyip, karıştırın.
Mercimek ve pirinçler iyice yumuşadıktan birkaç kez kepçe yardımı ile karıştırın.
Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 6/12Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 7/12
Çorbanın üzerine salçalı soğanlı karışımı koyun.
Kepçe ile iyice karıştırın. 1-2 taşım kaynatıp, ocaktan alın.
Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 8/12Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 9/12
Hazırladığınız mahluta çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Çorbanın kıvamı koyu ise üzerine azar azar sıcak su ekleyip, kıvamı açabilirsiniz.
Mahluta Çorbası Tarifi Yapılış Aşaması 10/12

Mahluta Çorbası Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?


Bu tarifi hazırlamak için toplamda 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 25 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 6 kişilik mahluta çorbası içindir.

Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardagı pirinç
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Tuz
  • 8 su bardağı su

Mahluta Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Mercimek ve pirinci yıkayıp tencereye alalım.
  2. Üzerine sıcak suyu ilave edelim.
  3. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim.Çok koyu olursa sıcak su ekleyelim.
  4. Sıvıyağda kuru soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım.
  5. İçine tereyağı, domates ve biber salçası katıp kavuralım.
  6. En son baharatları ilave edip altını kapatalım.
  7. Pişen çorbaya tuz ve sosu ilave edip karıştıralım.
  8. Çorbayı bir taşım daha kaynatıp altını kapatalım.
Afiyet olsun:)
Mercimek / Malhıta*** Çorbası (Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Aydın, Bolu, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kilis, Konya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sinop, Şanlıurfa, Van): Patates, soğan ve havuç kare doğranıp yarım kaşık yağ ile kavrulur. Un ve tuz, ardından et suyu eklenir. Yıkanan mercimek de tencereye dökülerek pişirilir ve süzgeçten geçirilir. Üzerine kimyon ve pul biberi serpilir (Doğantekin, 2001; Uysal ve Uysal, 2008). Kahramanmaraş’ta üzerine yağda kızdırılmış biber dökülür (Tekinşen, 1973). Mercimek çorbası Mardin’de “mahluta” olarak bilinir. Karışık, karıştırılmış anlamındadır (Alp, 1956).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK

GEVREK KAVRULMUŞ MERCİMEK TARİF Eser Sahibi:  Jerry James Stone Yazıldığı:  2 Ocak 2019 Kategori Snac...